2008 - Turism ja kohalik vaimne pärand

2008. aasta konkursi peateemaks oli „Turism ja kohalik vaimne pärand“.
Eesmärgiks oli tunnustada sihtkohti mitte nende mälestiste või rajatiste eest, vaid nende pärandatud ja põlvkondade vältel alalhoitud traditsioonide eest (sh kohalik köök, käsitöö, kohalik kunst, külaelu jms), mis liidavad inimesi oma kogukondadega, andes neile identiteedi- ja järjepidevuse tunnetuse.
Eestis jõudis konkursi finaal 3 sihtkohta: Viljandi linn, Põlvamaa ja Avinurme.
Konkursi "Eesti avastamata aarded 2008. Turism ja kohalik vaimne pärand“ võitjaks ja parima kohaliku vaimse pärandi turismi sihtkoha tiitli vääriliseks tunnistati Viljandi linna tänu oma unikaalsele asukohale, inimestele, loodusele ja arhitektuurile, mis muudab linna omanäoliseks.

Mille poolest on Viljandi unikaalne?
Ligikaudu 20 000 elanikuga Viljandi on iidne linn, mis laiub künkal kauni järve kaldal. Seesama järv, kus paadimeeski kord kaunisilmset neidu üle vee viinud.
All orus peegelduv järv on meeliskoht suvitajatele, kalameestele ja tervisespordi harrastajatele. Paadiga järvele minnes heitke pilk linnale, kus kauni siluetina kõrguvad kirikute tornid ordulossi varemed ning Vana Veetorn, mis on linna suureks uhkuseks, andes külalisele võimaluse linnaga tuttavaks saada 30 meetri kõrguselt avaneva vaate kaudu.
Soodne asukoht, looduslik mitmekesisus ja head ühendusteed andsid juba 14. sajandil kaupmeestele aimu, et see paik on suurepärane koht kauplemiseks, peatumiseks ja elamiseks. Iga aasta juuni kuus muutub linn hansahõnguliseks. Toimuvad hansapäevad, mis 2015. aastaval võõrustavad Euroopa hansalinnu. Keskaegset meeleolu loob hansalaat, kus käsitöömeistrite kõrvalt ei puudu tuleneelajad ja ennustajad.
Juulikuine pärimusmuusika festival toob linna pärimusmuusika sõpru lähedalt ja kaugelt. Pärimusmuusika kodu asub Pärimusmuusika Aidas, kus muuhulgas asub kõrgetasemeline kontserdisaal, teabekogu ning August Pulsti õpistu, kus igaüks võib pillimängu õppida.
Viljandi linnapilti ilmestavad suured punased betoonist maasikad, mis juhatavad teed Kondase keskusesse, mis on peamiselt naivistliku ja autsaider-kunstiga tegelev kunstikeskus Viljandis ning pühendatud Eesti ühele tuntumale naivistile Paul Kondasele.
Kondase keskus ja Eesti Pärimusmuusika Keskus on kui maasikad tordi peal, pakkudes Eestile nii omast ja ehedat pärimuskultuuri. Viljandi ongi nagu päris Eesti, kus siiral moel tutvustatakse meie esivanemate ajaloo- ja kultuuripärandit, osatakse seda hoida ja edasi kanda.
Puhkuse veedame kõik Viljandis – see pole pelgalt rida laulust, vaid võimalus nautida sisemaise kuurordi puhkamisvõimalusi.
Viljandi on valmis ulatama terekäe külalistele lähedalt ja kaugelt.

Vaata videod - EDEN 2008: Eesti!


Tiitliga „Euroopa turismi vaimse pärandi tippsihtkoht 2008” pärjati kakskümmend sihtkohta üle Euroopa.