2010 - Veeturism

2010. aasta konkursi peateemaks oli „Veeturism“.
Konkursi käigus otsiti neid ranniku-, järve- ja jõeäärseid turismisihtkohti, mis edendavad uuenduslikke lähenemisviise, pakkudes veeturismi teenust viisil, mis arendab kvaliteetsemat keskkonda, tuleb toime hooajast tingitud probleemidega ja tasakaalustab populaarseimate ja rahvarikkaimate turismisihtkohtade turismivoogusid.
Eestis jõudis konkursi finaal 3 sihtkohta: Muhu saar, Peipsiveere Sibulatee ja Võrtsjärve piirkond.
Konkursi "Eesti avastamata aarded 2010. Veeturism“ võitjaks ja parima veeturismi sihtkoha tiitliga pärjati Võrtsjärve piirkond, mis võlus rahvusvahelist žüriid tugevate ja mitmekesiste turismitoodete, väga hästi toimiva koostöö ning rikkalike traditsioonide säilitamisega.

Mille poolest on Võrtsjärve piirkond unikaalne?
Võrtsjärv asub Lõuna-Eestis ja on suuruselt teine järv Baltimaades. See järv ei ole mitte üksnes looduslik asuala, vaid ka kodu, tööandja, puhkeala, uurimisobjekt, ajaloo allikas ja veesõidukite liiklemiskoht. Võrtsjärv on ka oluline meelelahutuspaik ja tähtis veekogu kalanduse ning laevanduse seisukohalt. Võrtsjärve ja selle ümbruse ilu meelitavad kohale igas eas külastajaid, pakkudes tulijatele erinevaid võimalusi vaba aja ja aktiivse puhkuse veetmiseks.
Legend räägib, et vanal ajal oli selles kohas püha järv – Emujärv. Järve kallastel kasvanud tamme- ja vahtrapuu metsades elasid suuremad ja väiksemad haldjad, nõiad ja võlurid. Nii võime öelda, et esivanemate traditsioonid on Võrtsjärve ümbruses elavate inimeste kultuurielus alati olulist osa täitnud.
Kaladerohke Võrtsjärv on olnud läbi sajandite kohalike inimeste oluline elatusvahend. Aastasajad on järveäärset keskkonda mõjutanud ja jätnud oma jälje selle piirkonna kultuuri ja ajalukku. Vanal ajal asusid siin kalurite külad ja siit on pärit selles piirkonnas kasutusel olnud ajalooline kalastamise paat – kalepurjekas. Järves leidub rohkesti angerjaid, koha, latikat ja hauge-ahvenaid. Võrtsjärve võib pidada Eesti ainsaks mageveekalade muuseumiks.

Vaata videod - EDEN 2010: Eesti!


Tiitliga „Euroopa veeturismi tippsihtkoht 2010” pärjati kakskümmend viis sihtkohta üle Euroopa.