2011 - Turism ja taastatud ajaloolised paigad

2011. aasta konkursi peateemaks oli „Turism ja taastatud ajaloolised paigad“.
Konkursi käigus otsiti sihtkohti, kus on taastatud ja muudetud turismiatraktsiooniks kohalikul ajalool põhinevaid vaatamisväärsusi, kohti, objekte (ajaloo-, kultuuri-, arheoloogia-, tööstus- ja tehnikamälestised, militaarobjektid, põllumajandusobjektid jms), mille algseks loomise eesmärgiks ei olnud turism, kuid läbi taastamise on paik /objekt muutunud kohaliku turismiettevõtluse ja kogukonna edendajaks.
Eestis jõudis konkursi finaal 3 sihtkohta: Hiiumaa tuletornid (Kõpu, Ristna ja Tahkuna), kolm kaunist Vihula valla mõisa (Palmse, Sagadi ja Vihula) ning Olustvere mõis.
Konkursi "Eesti avastamata aarded 2011. Turism ja taastatud ajaloolised paigad“ võitjatiitliga pärjati kolm Vihula valla mõisa.

Mille poolest on kolm Lahemaa mõisa unikaalsed?
Palmse, Sagadi ja Vihula mõisad asuvad Lahemaa Rahvuspargis, vaid tunnisõidu kaugusel Tallinnast, looduslikult väga kaunis kohas. Mõisate lähedal asuvad mitmed olulised vaatamisväärsused - kaunis mererand (4 km), ajalooline Altja kaluriküla (5 km), Vergi jahisadam (7 km), Käsmu kaptenite küla ning mitmed huvitavad loodusrajad, näiteks Oandu matkarada ja Koprarada (3 km).

Ajaloolistes mõisates pakutakse kvaliteetset puhkust ja elamust, et ühelt poolt taaselustada endisaegset mõisa elu-olu, teisalt on tegemist kaasaja nõuetele vastavate turismiatraktsioonidega, mis on valmis vastu võtma erinevaid külastajaid. Oodatud on nii loodushuvilised, kultuuriarmastajad kui ka lihtsalt lõõgastuda soovijad, kes reisivad nii üksi, perede, sõpruskondadega või koos kolleegidega.

Palmse mõis-vabaõhumuuseum on unikaalne mõisakompleks, kus pakutakse erinevaid teenuseid alates näitustest lõpetades koolitustega. Palmse mõisas on külalistele avastamiseks sepikoda, veinikelder, kõrts ja palju muud põnevat. Mõisa atraktiivsuse tõstmiseks avatakse Palmses lisaks olemasolevatele renoveeritud hoonete ja uutele näitustele ka mereande pakkuv restoran Peter Ludvig. Väga olulist kaalu annavad aastaringselt mõisas toimuvad kultuuriüritused.
Sagadi Mõisas on toote atraktiivsuse tõstmiseks mitmeid ettevõtmisi, mille raames viiakse külastajad märkamatult ajaloo ja looduse juurde ning tutvustatakse ajalugu nö kergemas võtmes. Augustis toimuvad näiteks Sagadi puupäevad, kus tutvustatakse puidu kasutamise võimalusi lõbusa pereürituse raames, juulikuus on öömuuseumid koos põnevate loengutega, viinakeldri ja teiste programmide külastajatele tutvustatakse piirkonda ühendavat ajalugu koos väikese nalja ning napsuga. Metsamuuseumi ekspositsioonis on stendidena kasutatud innovatiivse ja keskkonnasäästliku lahendusena LED-paneele, mis koos kodumaiste vineermoodulitega moodustavad kaasaegse siseruumi, kus looduslähedust lisavad ehtsad puutüved.
Ajaloolisi käsitööoskusi, ehedat puitmaterjali ning tänapäevaseid kasutusviise seob endas ka Sagadi muuseumipoe meenevalik.
Vihula Mõis on viimastel aastatel teinud läbi põhjaliku uuenduskuuri. Vihula mõisa teenuste hulgast võib uuenduslikemaiks pidada Vihula Mõisa Öko-SPA-d, mis on unikaalne mõisastiilis butiik-spa ning mille kandev idee on ainulaadsed looduslähedased ja öko-teadlikud spaateenused, sh. kliendi silme all valmistatavad looduslikud kreemid-mikstuurid. Samuti võib Eestis uuenduslikuks pidada väiksematele sõpruskondadele suunatud unikaalset spa-toodet Spa-Pidu.
Vaba aja veetmiseks on välja töötatud 18 atraktiivset poolepäevast ja 6 täispäeva programmi, lisaks Vihula eripärast lähtuvaid ideid-üllatusi erinevatele segmentidele, mille abil Vihulas viibimist elamuslikumaks muuta.
Kõik kolm Lahemaa mõisa pakuvad nii majutust kui ka suurepäraseid toiduelamusi ja on avatud aastaringselt

Vaata videod - EDEN 2011: Eesti!


Tiitliga „Euroopa taastatud ajalooline tippsihtkoht 2011” pärjati kakskümmend kaks sihtkohta üle Euroopa.