2015 - Toiduturismi sihtkoht

2015. aasta konkursi peateemaks oli „Toiduturismi sihtkoht”.

Eestis jõudis konkursi finaal 3 sihtkohta - Hiiumaa, Seto Külävüü ja Romantiline Rannatee.
Konkursi võitjatiitliga „EDEN. Eesti avastamata aarded 2015. Toiduturismi sihtkoht“ pärjati Hiiumaa.

Mille poolest on Hiiumaa unikaalne?
Hiiumaa oma eheda metsiku looduse ja saarelise eluviisiga on pea 30 aastat kuulunud üleilmsesse UNESCO programmi „Inimene ja biosfäär“. Sajandeid hoitud elu-keskkond, isepärased traditsioonid ning saare töökad ja humoorikad inimesed on pälvinud erilise tunnustuse just seetõttu, et on osanud elada kooskõlas loodusega.
Saarel leidub nii oma kõrb kui sood ja metsad, palju puhast vett ja värsket õhku. Ligi 455 miljonit aastat tagasi praeguse Kärdla linna lähistel olnud meteoriidiplahvatuse tagajärjel on piirkonnas palju looduslikult kristallpuhta vee poolest tuntud arteesiakaevusid. Saarel hinnatakse kohalikku toitu, loodusande ja traditsioone.
Hiiumaa toit ei hüüa maitsjat nagu üksik majakas keset tühja merd. Hiiu toit meenutab pigem kihavat küla, kus üks maitse viib teiseni, mõnusast kohvikust on võimalik astuda ehedasse kõrtsi ning seda saadab muhe Hiiu jutt, traditsioone austav ja äravahetamatu ümbrus ning võimalused lähedal muugi põnevaga aega veeta.
Tänu inspireerivale õhkkonnale on Hiiumaa koduks paljudele artistidele ja muusikutele. Suvehooajal muutub Hiiumaa hubaseks festivalisaareks. Eripärased kunstiüritused, tuulekalafestival, suvised näidendid, väikesed kõrgetasemelised muusikafestivalid, Hiiu folk ja Hiiumaa kohvikute päevad on näited üritustest, mida külastajad saavad kogeda.
Hiiumaal, kui ajalooliste tuletornide saarel, on ka maailma vanim töötav tuletorn.
► külasta ajaloolisi tuletorne ja naudi neist avanevat 360 ° loodusvaadet
► avasta sügavaid metsi sisemaa matkaradadel
► tee romantiline jalutuskäik Kassari saare kadakapõldudel ja maaninal Sääretirp
► naudi kohalikke ja ehedaid looduslikke maitseid

Vaata videod - EDEN 2015: Eesti!


Tiitliga „Euroopa toiduturismi tippsihtkoht 2015” pärjati kakskümmend sihtkohta üle Euroopa.